Sender de la Cova i Font de l’Anell

     Descripció: Sender Font i Cova de l’Anell.


Per arribar al punt d’inici d’aquest sender cal seguir el camí que des de Llaurí ens duu cap a el paratge de Sansofí, Mont-vert i la resta de disseminats dels plans de Camorra i de la Penya, fins arribar a la caseta dels coets (contenidors de fem de la zona). En aquest creuament cal trencar cap a l’esquerra (tot i que hi han altres llocs per arribar al punt d’inici de l’ascensió), seguim la carretera i les indicacions de sender local sempre tendent a trencar cap a la dreta en direcció al barranc de la Penya. Una vegada arribem al final del camí es el moment de deixar el cotxe e iniciar l’ascensió a peu. Aquest sender té com a punt d’inici el contacte entre els camps de taronger més alts del barranc de la Penya i la impenetrable garriga que va muntanya en amunt. En aquest punt ens trobem a uns 142 msnm, al voltant de les coordenades: 730498.526 i 4333888.198.

Iniciem l’ascensió a la vora de l’últim camp i seguim el sender indicat pujant per la costera de la vessant en un traçat serpejant creuant tres barrancs, l’últim d’ells el principal, barranc de la Penya. Es un poc abans del pas per aquest quan observem clarament la Penya que dona nom a la hidrologia d’aquest punt. Uns 200 metres més endavant ja trobem la cova de l’anell. En canvi per tal d’arribar a la font, abans d’arribar a la cova més o menys a les coordenades, 729716.657 i 4333722.336 i a una alçada de 362 msnm, cal trencar cap a l’esquerre deixant la cova a la nostra dreta.

Aquesta ascensió no segueix la senda tradicional que anava just per la vora del barranc, fruit a la espessa vegetació de ribera que s’ha desenvolupat durant els últims anys. En aquets sentit es molt interessant observar la vegetació que s’ha desenvolupat durant aquests anys.

Cal destacar que l’ascensió es complicada ja que s’enfila per diferents rocams per tal de superar la garriga que es desenvolupa a les parts baixes.

La Font i la Cova de l’Anell


La Cova de l’Anell es una cova natural oberta amb un procés de carstificació recent i dèbil, tot i que a continua actiu. La pujada a la cova requereix d’ajuda fruit de que la roca massissa rellisca amb facilitat.

A dins de la cova fruit de la seua obertura l’humitat es similar al seu entorn tot i que es un poc major fruit de les filtracions de la roca. Per altra banda el seu sol fora es molt arenós.

L’interior de la cova es cau de diferents especies de fauna, destacant alguna rabosa que ha deixat algunes petjades registrades a l’arena, o d’igual manera la d’algun ocell. Destaquen diferents especies vegetals rupícoles.

La Font de l’Anell es una mostra de la riquesa hidrogeològica d’aquesta zona, caracteritzada per la geologia calcaria fallada. Al seu voltant es desenvolupa tot un conjunt de flora adaptada al excés hídric, tot i que durant períodes molt secs i més o menys llargs aquesta queda seca. La seua influència a afavorit uns sols rics en matèria orgànica i profunds.

Als anys 80-90 tot i el desnivell ha estat utilitzada per alimentar d’aigua fresca i neta a alguns dels habitatges de la urbanització de San Sofí, actualment queden vestigis d’aquest us.

En aquest espai les mostres de trànsit faunístic es intens destacant mamífers com raboses, porcs senglars; rèptils i amfibis, a més de diferents especies d’ocells.

El Paratge Natural Municipal “Muntanya de Llaurí”


La declaració com a paratge natural municipal “Muntanya de Llaurí” a tots aquells paratges naturals que, exclosos del procés urbanitzador, conformen la muntanya de Llaurí es un fet des del 28 de gener de 2011, on per mitjà del Decret 5/2011 del Consell Valencià s’aprovà la protecció d’aquest àmbit natural.

Aquesta figura protectora esperada per gran part de la societat civil té com antecedent la declaració de microreserva de flora “Galerar de Llaurí” (als anys 90), que després de les últimes gestions realitzades per l’actual consistori, finalment s’activa des de setembre de 2011; i que acaba per completar la major protecció de l’espai natural mai realitzada al municipi.

El PNM “Muntanya de Llaurí” conta amb una superfície de 223,3 hectàrees, quedant limitada pels termes municipals de Corbera, Favara, Alzira i les zones urbanitzades de San Sofí i la zona agrícola.

El biòtop es ric amb una fauna on destaquen l’àguila, els falcons, els corbs, les fagines, raboses, llebres, porcs senglars, gripaus, altres rèptils, entre moltes altres especies; però la flora no queda endarrere amb nombroses especies vulnerables, com el roure valencià (quercus faginea), els freixers de flor, llorers, ginebres, o especies aromàtiques, entre moltes altres.

 Recomanacions


A l’hora de planificar la ruta cal seguir unes recomanacions:

  • Fer les rutes amb companyia.
  • Avisar a algú de la ruta que vas a fer.
  • Respectar el medi ambient.
  • No embrutar el bosc.
  • Seguir les rutes senyalitzades.
  • Disfrutar de l’entorn, sense fer foc.
  • i davant qualsevol incidència mantenir la serenitat i cridar al 112.

     Mapa: Sender Font i Cova de l’Anell.


Mapa Sender Cova i font de l'Anell

punxeu sobre la imatge per ampliar. Dades del Track (ací)

Tall Topogràfic:


Tall Topogràfic de la Cova de l'Anell

Track per cortesía de Vicent P.R. (GentdeLlaurí) , punxar  Perfil ruta Font de l’Anell (format .pdf)

Municipis: Llaurí Recorregut: 1032 metres Altitud mínima: 142 m. Altitud màxima: 393 m.
Temps: 40 minuts Dificultat: Mitjà-Alt Desnivell total: 251,5 msnm Desnivell Mitjà: 24 %

Tram 1 : cotes 142-199

Recorregut: 282,1 m. Desnivell total: 56,8 msnm Desnivell Mitjà: 20 %

Tram 2 : cotes199-250

Recorregut: 348,1 m. Desnivell total: 51 msnm Desnivell Mitjà: 14%

Tram 3 : cotes 250-393

Recorregut: 401,6 m. Desnivell total: 143 msnm Desnivell Mitjà: 35 %
Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s