Joies de la Muntanya de Llaurí: La Antirrhinum valentinum

La antirrhinum valentinum es una espècie vegetal endèmica i únicament documentada en àrees de la Safor i la Ribera. Cal parar atenció especial quan visitem la zona, ja que en cas de topar-se amb una d’elles cal fotografiar-la i fer-ho saber de seguida a l’Ajuntament de Llaurí (o també pot fer un comentari en aquest web, cosa que agrairem), tenint en compte les coordenades o recordant el lloc on s’haja vist. En tot cas cal recordar que cal preservar el seu estat, per tant cal que no s’arrenquen d’arrel i evitar tallar tiges o flors (malgrat, la bellesa).

Endemisme Valencià

Seguint les informacions del Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada (web), es tracta d’una espècie vegetal rupícola de port arbustiu d’uns 15 a 30 cms pubescent i amb pels curts. Les tiges son rastreres però no arrelen i son lleugerament llenyoses. Les fulles son elíptiques, crasses, verdoses i amb el envers roig (en algunes ocasions). Respecte a la flor, floreix de febrer a juny, i destaca per una corol·la de entre 12 i 15 mm bilabiada i blanca, mentrestant al llavi superior es disposen unes venes generalment de color púrpura. Finalment cal destacar que el fruit està format per una càpsula, globós i truncat, que s’obri per mitjà de tres porus. Disposen de 130 llavors per fruit.

La podem trobar a zones ombrívoles, a escletxes i altres espais calcaris rocosos.

El passat 16/03/2012, Josep Oltra i Vicent Pérez contabilitzaren 102 exemplars a la zona del Cingle Blanc.

Les principals amenaces son les relacionades amb la explotació del rocam, els incendis forestals, o l’acció antrópica directa sobre les plantes.

Aquest espai no disposa d’imatges d’aquesta espècie en algun dels paratges de la Muntanya de Llaurí. Per la seua singular bellesa i la il·lusió de poder dir que la Muntanya de Llaurí compta amb aquest endemisme, es reclama l’ajuda d’aquells que puguen trobar algun exemplar, això si, respectant-la i seguint les recomanacions abans descrites.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

3 Responses to Joies de la Muntanya de Llaurí: La Antirrhinum valentinum

  1. Gent de Llaurí says:

    César, deuries actualitzar esta entrada. El divendres al matí, Josep Quiles i jo vam comptabilitzar 102 ejemplars d’A. velentinum. I si vols fotos te les faré arrivar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s