Joies de la Muntanya de Llaurí: La Penya

La Penya es una de les joies  més místiques del paratge natural municipal. La seua localització just al mateix llit del barranc que duu el seu nom, ens planteja una infinitat de preguntes, com:  de quin lloc, en quines conseqüències, moment, etc va arribar a aquell punt un gran bloc de rocam d’unes mesures majestuoses.

La Penya visió lateral

La Penya (02/11/2011)

Molt possiblement, ja que no hi han fonts escrites que ho aclareixin, aquest rocam va ser desgarrat  del seu conjunt en algun moment de la historia geològica. Aquest procés  possiblement com a conseqüència d’algunes pluges intenses i persistents, ajudat per la intensa fracturació que pateix aquest tipus de rocam calcari i/o com a conseqüència d’un moviment sísmic, afavoriria en aquell moment un esclat de sorolls que acabaria amb la reducció del seu moviment i l’aturament d’aquest on descansa actualment.

Tallat prop de l'Anell

Tallat prop de l'Anell (02/11/2011)

Fracturació del Rocam

Fracturació del Rocam

La Penya cara plana

La Penya en la seua cara plana (02/11/2011)

A falta d’aconseguir arribar fins a ella i mesurar les seues dimensions, en aspectes generals, la seua forma rectangular o lleugerament trapezoïdal, conta aproximadament amb 8/10 metres d’alt, per 6/8 metres de costat major, a 4/6 metres de costat menor; aquesta està plantada verticalment sobre el seu eix a sobre d’una espessa vegetació, entre la que destaca el garrofer.

La Penya es un símbol i dona nom a un dels barrancs més importants de la serra (com diem) i que aporta les seues aigües a altre barranc, el de Canet, que naix al nord de la vessant i que forma un conjunt hidrològicament molt important, que s’han fet de notar en diverses situacions de precipitacions intenses i persistents, tallant la carretera d’accés a la zona urbanitzada del paratge amb roques, deixalles i restes vegetals.

La Penya visió superior

La Penya des de dalt (02/11/2011)

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s