Contraforts, cingles i penyes

Fa alguns anys, quan estudiava a la Facultat de Geografia, vaig dedicar un dels treballs de carrera a la geologia de la serra de Corbera. Aprofitant algunes fotos que vaig enregistrar en l’última estada a Llaurí, faig aquesta entrada per explicar la geologia general de la zona, mostrant imatges de la zona.

A grans trets tot el conjunt de la serra de Corbera es correspon amb un plegament de tipologia i orientació ibèrica, cavalcat i dislocat. Aquest plegament fruit dels esforços de compressió i distensió al llarg de milions d’anys ha anat configurant un espai molt fracturat, complex, amb innumerables contactes de placa, alguns normals, d’altres dislocats, estratificacions invertides, formes difuses o d’altres més clares. Tots aquests elements sintetitzats gràficament, ens dona com a principals elements un eix de contacte dislocat en direcció NO-SE al sud del límit municipal de Llaurí. Per altra banda, trobem diferents contactes de fractura  normal paral·lels al primer i junt aquesta d’altres menors i puntuals. Finalment destaquen contactes dislocats a la zona de la muntanya del Abuelo i Poble Nou i a les llomes del sud del Barranc de Cambrils.

Tots aquests elements han modelat estrats mesozoics a les zones més elevades, amb calcàries i dolomies, algunes cristalines, d’altres arenoses i finalment també de caràcter argilós. A les zones mitjanes afloren materials juràssics on destaquen les calcàries i les  margues verdes i amb braquiòpters (musclos fossilitzats). Aquests últims son fàcilment visibles a les roques arrancades de la pedrera dels Collaets.

Mapa Geològic MAGNA 50 - full 770

Mapa Geològic detall-escanetjat (font IGME)

Aquesta geologia ha possibilitat la formació d’una geomorfologia complexa, agrest, amb un gran conjunt de cingleres, penyals, abarrancaments, amb fortes pendents, fractures i complexitat d’accés a peu. Per altra banda,  destaquen zones amb una pendent molt més baixa, que son espais recoberts per materials quaternaris que s’han transformat recentment en terreny agrícola.

Finalment vull fer referència a la marjal, aquesta geològicament es una branca colmatada de materials llimosos molt recents, que han colmatat part de l’albufera geològica formada gràcies a les aportacions dels deltes del Xúquer i Túria en etapes geològiques immediates. Hui es un dels ramals topogràficament més baixos al sector sud del propi llit del Xúquer, zona inundable i de desguàs cap a la zona de l’estany de Cullera.

En síntesi vull destacar com a punts geomorfològics més importants del municipi de Llaurí i referents d’aquest contrafort litoral que coneguem com a serra de Corbera, els següents:

  • El Cavall Bernat, bloc fallat i elevat. Al sector sud, forma una pared vertical d’una vintena de metres, que alguns intrèpits escaladors han remontat aquesta en algunes ocasions. La Cota màxima es de 584 metres i forma part del terme municipal de Corbera.
  • Orelles d’Ase,  dos blocs fallats que formen dos cingles amb una certa sapa produïda per el desplaçament d’aquests bloc durant el seu plegament, que afavoreix una caiguda lliure des de el seu cim.
  • Cingle Blanc, una majestuosa paret de rocam dolomític.
  • Pic del cisne i la Ratlla.

Alguna de les imatges pot estar mal etiquetada, o amb un nom erroni, si es així li agraim que ho informi, amb un comentari o a través del correu: galices@hotmail.com

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s