Un dur estiu!!

Hui tractarem un tema important per les dates en que estem. Un tema que  té la intenció de fer un crit a tothom que segueix aquesta web, un crit a la prudència i a la vigilància dels nostres paratges. Però també  té la voluntat d’ocupar el temps realitzant aquest article i així, no redactar (ni pensar) sobre un altre i “gran noticia” del dia a Llaurí; la situació econòmica del municipi, que ha incidit negativament en l’aprovació del Pla d’Ajust de l’Ajuntament i que suposarà una pujada d’impostos, si ja no s’ha succeït!!.

Seguint amb el fet que ens aplega, cal destacar dos fets, per una banda l’extrema sequera que patim durant els últims mesos i les previsions futures en relació a precipitacions.

25 de maig de 2012 es registren solament 236,7 mm, aquests contats des del inici d’any. Com a positiu cal destacar que aquests s’han enregistrat al març, moment de màxim requeriment d’humitat ambiental per la vegetació. Però com a contrapartida més del 50 % d’aquesta pluja es va registrar en una sola jornada, el dia 20 de març. Gran quantitat d’aquesta precipitació va seguir el flux superficial baixant pels barrancs i per tant, aprofitant-se molt per la natura. Però massa puntual.

Si els registres pluviomètrics provoquen preocupació, les previsions de pluja a mitjà termini no són gens esperançadores i encara més, a prop de l’estiu astronòmic que encara complicaria més la situació hidrològica. Tot i que les previsions són negatives s’ha tingut algun estiu, com l’estiu de 2008 (110 mm) o l’agost de 2010 (amb 76 mm) que són exemples d’anys on aquesta problemàtica es va dissipar al llarg de l’estiu.

La salut dels nostres boscos i de la seua flora és cert que hidrològicament es menys condicionant ja que gràcies a la topografia, la orientació i el tipus de geologia, la falta de precipitacions es veu compensada per les aportacions subterrànies. Però en canvi les aportacions als manantials, si es manté aquesta sequera, finalment pot implicar el dessecament puntual d’alguna surgència o font.

A tot això els últims incendis produïts a la façana mediterrània espanyola durant les pasades setmanes i que en molts dels casos són fruit d’imprudències, fins i tot de personal qualificat cal servir per posar-nos en alerta i vigilar els nostres paratges. El perill del foc al bosc és el fet que volem destacar i aprofitar que tenim uns paratges molt recuperats després del incendi de l’ hivern del 2005.

César Alapont Crespo

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s