Forns de Calç

A finals d’estiu, els de l’AMLL vam descobrir una de les joies del municipi que ha estat en abandó i oblidat durant anys. Parlem dels forns de calç i més concretament d’un que es situa a la Costera de Gorra. Aquest és un exemple etnogràfic d’un municipi que a poc a poc ha anat perdent costums tradicionals que el lligaven al territori, envers a una modernització social que potenciava d’altres valors més materials.

Esquema d'un Forn de Calç

Esquema d’un Forn de Calç (Font. DAOC)

Un forn de calç és una estructura construïda amb pedra, fang o argamassa, on al seu interior la pedra calcaria es cou per a produir calç; un material que s’utilitzava per a diferents necessitats humanes, com la construcció, l’agricultura…

Com vegem a la imatge adjunta el seu disseny era senzill i aprofitava la pendent de la muntanya en molts casos. Sobre una planta circular s’alçava una caixa de pedra i argamassa, al seu interior es construïa una cambra on es produirà la combustió de la llenya. A sobre d’aquesta cambra s’acumulava la matèria prima a coure. A la part superior quan s’arribava al màxim de capacitat s’enfangava un capell amb calç, deixant diferents respiralls.

L’activitat del forner de calç, el calciner, era un ofici tradicional que tenia molta importància. Aquesta activitat era temporal, de fet la cocció es realitzava entre abril i setembre, els mesos amb una meteorologia més favorable. El calciner durant aquest procés havia de pernoctar junt al forn per tal de realitzar l’alimentació i manteniment del forn. La resta de l’any es realitzava una llavor d’acumulació de llenya, moltes vegades de cotes altes de la muntanya ja que molts pensem que els boscos del poble tenien un problema de sobreexplotació i degradació.

Pel que fa al forn de calç de la Costera de Gorra, es trobava baix de la vegetació silvestre i s’ha pogut recuperar part de la caixa, podent afirmar que està en un estat acceptable de conservació. Cal destacar un gran bloc que  s’ha teoritzat podria formar part de la porta de la cambra d’alimentació de llenya. Altres elements han desaparegut del lloc.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s