La Ruta de l’Estraperlo

Fa uns mesos es va iniciar el interès d’intentar trobar una part de la història cultural del poble i que la “modernització” i la millora social del conjunt del país, va acabar per fer desaparèixer. Aquesta no és més què la ruta de l’Estraperlo, una ruta que unia els municipis d’interior amb els de la costa, entre ells Llaurí. Al llarg d’aquesta es canviaven productes d’un lloc amb els d’altres, però també es desenvolupava una economia submergida que en moltes ocasions va enriquir a moltes famílies, la major part d’aquestes benestants.

Entorn teòric de la Ruta -AMLL-

L’Estraperlo és sinònim de martingala o negoci fraudulent i és que aquest terme, ja utilitzat a principis del segle XX, per qualificar als contrabandistes de tabac, etc, té el precedent més proper en un cas de corrupció política que afectà a la II República. El “cas de l’Estraperlo” aquest cas afectà directament al Partit Radical, com els dic als alumnes, republicans conservador, però indirectament també afectà a la credibilitat política del president de la República, Niceto Alcalà-Zamora (progressista). Aquest fet junt a d’altres causes seran les que precipitaran la caiguda de la República i l’esclat de la Guerra Civil.

Deixant de banda aquesta part de la història, que es remunta més enllà del nostre objectiu, la ruta de l’Estraperlo s’enquadra en un moment social molt greu, amb fam i misèria generalitzada. Fou una etapa de postguerra on es patien les conseqüències de l’aïllament internacional cap al règim franquista i d’una política autàrquica que el règim va desenvolupar. Entre l’any 1936 i fins als anys 50/60, l’estraperlo es generalitzava a moltes àrees de la península i afectava a productes intervinguts pel règim, així com a aquells subjectes a racionament. Les forces de seguretat, sobretot la Guardia Civil, va reprimir aquesta activitat i per això la clandestinitat portava a la picaresca, per tal d’evitar els controls i així no perdre els carregaments  i a més a més, acabar sent multats. L’activitat clandestina no era reprimida de la mateixa forma a tota la societat. De la mateixa forma que passa en l’actualitat amb les sentències judicials que no són complertes o també on d’altres, què és lliuren del pecat que han realitzat, en aquell moment les persones  menys  influents patien de forma més dura el ser reconegut com estraperlista. En canvi alguns propietaris, cacics i personalitats influents, en la majoria de casos es convertiren en estraperlistes de primera, aconseguint grans fortunes.

A Llaurí, la Ribera Baixa i comarques pròximes, segons les fonts bibliogràfiques que em consultat, l’activitat clandestina utilitzava les rutes habituals, carreteres, camins o inclòs per la mar i sembla que al igual que en l’actualitat, com molt joves fan els caps de setmana per evitar controls d’alcoholèmia; els nostres avantpassats evitaven punts de control d’estraperlo, però això no suposava que foren descoberts molts estraperlistes, sent jutjats, multats i en alguns casos, apallissats. La situació era dura, però no podem criminalitzar a tota la Guardia Civil, ja que si es cert que alguns comandaments eren unes bestioles i s’aprofitaven del confiscat (amagar-ho seria injust i un error històric) molts guàrdies malvivien d’igual manera que les classes baixes i en molts casos tingueren un poc de ma ampla.

En el cas concret de Llaurí alguns pensem que va poder existir una ruta per la Serra de Corbera, la que hem titulat “La Ruta de l’Estraperlo”, per tal d’evitar els camins i carreteres habituals. Aquesta en concret suposem correria per la zona de la font de la Regalà, però en cap document consultat s’ha trobat constància de la existència, ni del seu recorregut. Per tant, es seguirà investigant el tema ja que en recents actuacions a la zona s’han trobat unes restes molt antigues de construccions de pedra i sobretot un tros de ferradura que confirma que per allà circularen mascles, per això la falta de testimonis ens obliga a seguir buscant informació documental.

AMLL

AMLL

En definitiva si algú dels seguidors del bloc té idea del recorregut d’aquesta ruta que sembla podria enllaçar la Ribera Baixa i Llaurí amb Barxeta, Pinet, Quatretonda… o informacions addicionals que completarien el nostre estudi etnogràfic sobre l’Estraperlo a Llaurí, vos agraïriem que compartirem les informacions i així deixar una empremta escrita d’una part de la nostra història. Finalment agrair la feina de l’AMLL, dels companys, que cada cap de setmana es tiren a la muntanya voluntàriament i on aconsegueixen trobar tantes riqueses en un espai tan xicotet i a la vegada tant gran.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s