Possibles precipitacions per al cap de setmana

Encara queden moltes hores i dies, però els models van apuntant a una nova inestabilització de l’atmosfera i que podria ser acompanyada per precipitacions intenses per a les nostres comarques. Com sempre diem en estes ocasions tot pot variar en funció de la distribució dels centres de pressió en superfície (baixes, baixes relatives i anticiclons).

Eumetsat RGB coloreado 11:00 el 16/10//2012

Eumetsat RGB coloreado 11:00 el 16/10//2012

Si observem els mapes i les imatges de satèl·lit d’ara mateix observem una profunda borrasca situada al sud-oest de les Illes Britàniques i un front que comença a creuar la Península i que es correspon amb una borrasca situada al mar del Nord, ambdues borrasques descriuen el típic trànsit zonal de les borrasques per la zona septentrional del continent.

Si vegem el model americà per a demà observem com des de el nord d’Àfrica ascendirà una falca càlida que s’allargarà des del centre del continent europeu, fins a Àfrica, passant per Itàlia. Aquesta falca afectarà al moviment de les baixes atlàntiques, però també afectarà a l’aire fred en alçada. Respecte a les baixes ralentirà el seu moviment. Mentre que en relació a l’aire fred durant les jornades de dimecres, dijous i divendres, una vaguada freda en alçada anirà desplegant-se cap a latituds més meridionals, creant molt possiblement per al divendres/dissabte una DANA en el sud Penínsular. Amb aquesta situació una vegada el front estiga passant-nos sobre la nostra vertical, es reforçarà i es reactivarà, però on afectarà amb major incidència?

Satèl·lit el 16/10/2012 a les 13:00

Satèl·lit el 16/10/2012 a les 13:00

Aquesta és la pregunta que davant aquestes situacions meteorològiques sempre es plantegen els meteoròlegs i els que ho fem de forma amateur, i què com sempre cal que esperem a les actualitzacions dels models i als coneixements que anem adquirint al llarg dels anys de mirar models i situacions meteorològiques.

De moment no podem dir més que en un principi s’espera una inestabilització forta a la zona de la Península Ibèrica, gràcies a l’aire fred en alçada i a una possible oclusió i formació d’una DANA en altura. Però a hores d’ara concretar on afectaran les pluges, si serán més o menys intenses i si tindran caràcter torrencial és més complicat.

GFS 500 mb. Americano 17/10/2012 a las 6:00

GFS 500 mb. Americano 17/10/2012 a las 6:00

Per a molts dels seguidors que treballen a l’aire lliure i que miren al cel per no perdre jornals anem a aventurar el que podria passar segons els mapes a esta hora: des de hui fins a dijous i matinada de divendres sembla que el cel tot i que passaran núvols no es produirien precipitacions i els vents en general provindran del sud, per tant les temperatures podrien pujar lleugerament aquestes jornades. A partir de la jornada de divendres s’iniciarà un flux de llevant que anirà reforçant-se, amb molt de recorregut marítim i per això començarà a acumular-se més núvols. Però el dissabte seria el dia amb major probabilitat de precipitacions, més concretament entre la matinada i matí del dissabte. El diumenge milloraria.

Segons estos últims mapes les precipitacions no s’allargaran massa i els registres totals puntualment poden ser forts. Però res destacable.

Molt possiblement durant les pròximes hores sembla que els mapes s’afinaran més ja que de moment la falca càlida que ascendiria cap al centre europeu distorsiona la modelització i tot pot fer un tomb final. Cal esperar un poc més.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s