Temporal per al cap de setmana 19/20 d’octubre 2012

Es confirma la previsió de pluges generals i intenses, puntualment de caràcter torrencial i acompanyades per fort vent, que de forma més probable atacarà al nord i nord-est peninsular. Pel que fa a les nostres comarques, la previsió apunta a que la província de Castelló se’n duria el fort d’aquest temporal. Però com d’altres vegades cal seguir el moviment dels models.

La situació sinòptica com ja explicarem la jornada d’ahir estarà caracteritzada per una vaguada freda a nivells alts de l’atmòsfera (500mb.-5500metres) i que s’ha despenjat des de latituds més septentrionals. Per altra banda una falca càlida estable i seca ha ascendit en latitud des de Àfrica cap al centre europeu i passant per Itàlia, tot això impulsat per una DANA situada a Turquia i a la bombolla freda que tenim a l’atlàntic, que han afavorit aquest passadís càlid i estable pel centre europeu, una situació que afavoreix un bloqueig atmosfèric. La interactuació d’ambdues zones fa que el movimient de la massa freda siga lent i que s’impulse cap a latituds molt meridionals, en lloc de cap a l’est.

Depressions 500 mb. Temporal (previsió)

Depressions a 500 mb. Temporal (previsió), model GFS

Si vegem aquest mapa a una altitud de 5500 metres destaquem els següents centres d’acció lligats a masses fredes en alçada, per una banda, sobre les Illes Britàniques l’embossament fred, del que en superfície te lligat una depressió durant els dies 17 a 19 es desplaçarà cap al nord est fins a ser absorbida per la corrent zonal. En canvi una bossa freda provarà d’aïllar-se a l’Atlàntic, amb temperatures de -25ºC i tendirà a descendir en latitud al llarg del dia 18. Aquesta no progressarà, però durant el dia 19, l’advecció freda acabarà per generar una DANA (antiga Gota Freda) en alçada al Golf de Cadis. Aquesta es desplaçarà durant les següents hores pel nord del Marroc i amb aquesta situació en funció del que ocurrisca a superfície es produiran les precipitacions en una o en altra zona. Per tant cal preveure que podia passar a superfície. Més enllà cap al dia 21, fruit del bloqueig mediterrani, l’embossament recularia cap al nord oest i nord, marxant la inestabilitat.

A superfície la situació no estaria definida del tot però sembla que una xicoteta depressió es desplaçaria pel sud peninsular durant la jornada de demà i el dia 19 agafaria empenta, reactivant-se cap a migdia i la vesprada, el dissabte la depressió es trobaria estacionaria en l’entorn del SE peninsular, desplaçant-se a poc a poc cap al nord, fent rolar els vents de cap a ponent i per tant, diumenge el temps canviarà radicalment, amb algun núvol però temps ja més estable entrant una falca anticiclònica.

Amb aquesta situació sinòptica és molt possible que tinguem les següents jornades meteorològiques:

  • Demà, dijous 18, tindrem pas de núvols però sense possibilitat de pluja amb vents de sud. Però al llarg de la jornada sembla que amb l’avanç del front i la formació de la depressió del sud peninsular iniciarà un flux de vents més llevantats i humits, però les baixes humitats en alçada tot i els índexs convectius no possibilitarà encara precipitacions destacables.
  • El divendres 19, les condicions atmosfèriques des de la matinada seran cada vegada més favorables per generar precipitació, les precipitacions avançaran de nord a sud. Els vents que tindran recorregut marítim a nosaltres ens incidiran des del quadrant de S-SE. Aquesta és una direcció que en diferents situacions meteorològiques a l’observatori de Sansofí han aportat precipitacions interessants, però els models apunten que serien generals però dèbils, durant les primeres hores. La segona part del divendres les precipitacions s’intensificaran amb vents d’est.
  • El dissabte 20, a hores d’ara sembla que seria el dia de major inestabilitat i on la resta d’elements confluirien aportant precipitacions generals i intenses, però en principi no tindrien caràcter torrencial. Aquest últim aspecte podria variar durant les pròximes hores, ja que el moviment de totes les variables,  en aquesta previsió es de llibre, per a registres totals importants.
  • El diumenge 21 la situació meteorològica milloraria ràpidament.

En definitiva cal seguir mirant els mapes i models meteorològics, però finalment podem confirmar que s’apropa un nou temporal.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s