Actualització de la situació de temporal per al cap de setmana

RGB1210181000

RGB1210181000 (EUMETSAT)

Com observem en aquesta imatge de Meteosat, ja observem molt clarament la importancia de la vaguada que es despenja des de latituds septentrionals. L’aire fred en alçada, com s’observa en els puntets nuvolosos que hi han dins del solc marcat en blau, seguiran baixant durant les pròximes hores fins al punt d’arribar quasi a les Canàries, de fet a les illes tindran també pluges importants. Per altra banda observem el recorregut del front (a les zones de quadrat). Durant les pròximes 20 hores a la zona marcada pels quadrats rojos, s’anirà generant una borrasqueta i en alçada anirà lligada amb un embossament d’aire fred (una DANA).

Des d’aquesta posició de centres de pressió i segons vegem en aquest model de precipitació i pressió en superficie, sobre la península demà cap a les 9:00 el flux de vents provindrà del sud i per tant, pel que fa a temperatures és mantindran estables i la nuvolositat tot i que ja entrarà a les nostres comarques no vindrà acompanyat per precipitacions i en el cas de produir-se serien inapreciables.

12101909_1806 (Weather Online)

12101909_1806 (Weather Online)

A partir de la vesprada anirà augmentant la probabilitat de què és produisquen més precipitacions, ja que amb el desplaçament de la borrasqueta cap al Est, vinguent des del Golf de Cadis, afavoriria l’entrada de vents humits de llevant, o SE. Per això a partir de la nit i matinada de  divendres a dissabte és reactivaran les precipitacions.

El primer problema que vegem en la modelització és què no es configura una depressió potent que arrastre clarament vent de llevant i menys encara de NE. Per tant les precipitacions acumularan més litres en la façana nord de la mediterrània penínsular i a Balears, contant també les comarques de Castelló.

A més a més el embossament fred li va a costar progressar cap a l’est, com a conseqüència del bloqueig del mediterrani i centre europeu.

Per tant, creguem que seguir la modelització ja no ens aportarà grans canvis i el que s’ha de fer és seguir amb el moviment de la nuvolositat i models de escala més regional (HIRLAM,(…)).

En definitiva de moment és manté la situació que explicavem ahir https://meteosansofi.wordpress.com/2012/10/17/temporal-per-al-cap-de-setmana-1920-doctubre-2012/ i per tant, cal seguir al minut l’evolució, tindre molta precaució en moments de xàfecs forts i seguir les recomanacions de governació i de protecció civil. Tindrem precipitacions torrencials? molt possiblement per a la Ribera, no, però podem tindre precipitacions intenses?, si, i seran de caràcter general?, si, el que serà molt beneficiós com a recurs hídric futurible.

Última actualització, 16:04.

Vos adjunte els models de precipitació europeu ECMWF, on modelitzen que per a la Ribera, en 12 hores tindriem els següents acumulats: Fins dissabte a les 00:00, entre 4 i 10 mm., fins al dissabte a les 12:00, entre 10/25 mm, fins al diumenge a les 00:00, entre 4/10 mm i finalment per acabar el període de pluges, el diumenge fins a les 12:00, entre 0 i 2 mm. Això sumaria entre 18 i 47 mm entre tot el període. La realitat molt possiblement superarà aquests registres, però ens detallen un aspecte, dissabte seria el dia que més plourà.

ECMWF 18/10/2012 Precipitacions Acumulades en 12 h.

Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s