Aliacrà groc-Buthus occitanus

Gràcies als “currantes” de l’AMLL, ens retrobem després de molts anys amb l’aliacrà (alacrán), un més que interessant supervivent del regne animal. Com en el cas de l’escurçó ibèric (en el cas valencià, la Vipera latastei), l’aliacrà groc, entra dins de les especies animals que contenen verí i poden estar presents a les nostres muntanyes. Però per no conferir-li a aquesta espècie un grau de perillositat desproporcionat cal que sapiguem en primer lloc, que la seva picadura tot i ser  molesta, en rars casos poden provocar la mort d’una persona, en canvi el grau de perillositat si és major, en el cas, d’un xiquet i de gent major  . Per altra banda són especies que  s’alimenten d’artròpodes, com insectes, aràcnids i també d’altres membres de la seva mateixa espècie, per això, dins de la cadena tròfica s’ocupen del control de la microfauna d’un ecosistema.

L’aliacrà groc o Buthus occitanus (Amoreaux, 1789), és una espècie d’hàbits nocturns per això durant el dia passa la major part del temps baix de les roques o de la fullarasca. La seua coloració groguenca més clara a la major part del seu cos, es completa amb uns tons més oscurs al dors. Les pinzes són estretes i l’agulló es redó i allargat. Pot medir fins a 8 cm. L’Aliacrà és una especie que prefereix els rocams secs de les nostres muntanyes i per tant, a Llaurí el trobem més concentrat a la zona de les pedreres.

Cal tenir prudència a l’hora d’alçar pedres i manipular la terra sense protecció ja que la picadura d’aquest animalet provoca gran dolor, amb edemes i inclòs l’aparició d’ampolles. Com diem abans, en la majoria de casos no es mortal però pot provocar un estat clínic greu amb vòmis, febre, i cefalea.

Les imatges són propietat dels socis de l’AMLL, per saber-ne més visiteu el seu espai web.
Anuncios

Acerca de alapont
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s