Resum meteorològic de l’inici d’any de 2013

L’inici de 2013 meteorològicament parlant ha tingut un comportament molt diferent al que tinguerem l’any anterior en totes les variables excepte amb el vent, que l’any anterior també tingué alguns mesos amb certa intensitat i persistència.

TaulesPer una banda analitzant les temperatures observem que durant els primers mesos d’aquest any tant les màximes com les mínimes han quedat molt superiors a les de l’any anterior, amb una mitjana d’1 a 3 ºC segons al mes. En aquest sentit fent la relació amb les mitjanes del període 2006/13 també són clarament superiors les dades d’enguany amb una excepció, la mínima de febrer que aquest any queda 1,6ºC més baixa que la mitjana.

Fent un poc de memòria aquest període ha tingut algunes però molt puntuals irrupcions d’aire fred, com la de finals de febrer però la intensitat d’aquestes no han sigut tant determinants per aproximar la temperatura amb els registres anterior. Per tant, 2013 comença més càlid que la mitjana, i observant la següent variable, desgraciadament també ha estat més sec que la mitjana.

El nostre país, recordem una Península, té tantes modalitats climàtiques i particularitats locals que fa que quan un lloc de la península té un període humit o molt humit, com ara el cas d’Andalusia occidental o Galicia, un altre territori estarà patint l’efecte contrari. Encara que no cal exagerar, tant la nostra zona com a grans trets, tot el sud-est peninsular s’han caracteritzat per uns registres pluviomètrics prou inferior a la mitjana. Si observem les xifres de precipitació d’aquests tres primers mesos, han precipitat 131,4 mm, el que suposa un 30% menys que la mitjana del 2006/13 i també de la de l’any anterior.

PP2013MgeneramarçAnalitzant mes per mes, observem com sòls el de febrer va tindre uns registres superiors tant respecte a les mitjanes com a la de l’any passat, entre un 50 i 90% superior, en canvi els mesos que tradicionalment més plovia, aquest any ha tingut uns registres mediocres amb un gener amb 5,8 mm i un març amb 39,7 mm, el que en percentatges suposa d’entre un 40 a 90% d’anomalia.

Respecte a precipitacions, en síntesi, l’any comença un  poc més sec que la mitjana, però tot i això no és preocupant a la espera que a l’abril i maig puguen produir-se nous episodis de precipitacions que ajuden a aproximar la pluviometria a la mitjana anual.

Finalment analitzarem el vent, un element que durant els últims mesos s’ha fet persistent, molest i amb ràfegues que han superat els 50 km/h a Sansofí (tot i ser una zona bastant protegida del vent), i un protagonisme que s’ha vist en moltes poblacions valencianes superant els 90 km/h en moltes ocasions.

El vent ha estat produït per una situació atmosfèrica que ha estat molt recurrent al llarg d’aquests mesos, que repetia constantment el patró per el qual es despenjava una borrasca o es formava una ciclogènesi entre el nord de les balears, Còrsega i Sardenya, que afavoria un elevat gradient depressionari que feia persistir aquestes intenses ràfegues de vent de mestral, nord i ponent causants d’aquesta recurrència soobre el litoral espanyol.

En síntesi aquest inici de curs meteorològic comença més càlid, sec i prou més ventós que la mitjana, destacant poca inestabilitat i ja vorem com es comporta la resta d’any.

Acerca de César
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s