Situació de pluges fortes per al dijous/divendres.

Queden encara unes hores però ja s’intueix un poc el que la circulació atmosfèrica acabarà per desenvolupar a mitjans d’esta setmana i que molt possiblement deixarà una bona regada a les nostres comarques. El pronóstic és probable casi al  99.9% i es que van a conjugar-se un conjunt d’elementspressió, diferencials tèrmics, elevada humitat, vents marítims– que tradicionalment han deixat grans registres de pluviositat a moltes zones del nostre territori.

Meteosat 23/04/12 a les 12:00En primer lloc, a hores d’ara ens trobem amb una Península Ibèrica quasi lliure de núvols, amb una falca càlida que ascendeix des de les Canàries fins a les Illes Britàniques, mentre que al mediterrani central es disposen uns tels de núvols associats a una bombolla d’aire fred en altura, amb temperatures de -25ºC. D’aquesta associació s’anirà configurant un centre de pressió que s’anirà recargolant formant una borrasca en superficie.

La borrasca es veurà forçada a evolucionar en funció del que li deixe fer un bloqueig anticiclònic que està establint-se al centre del continent europeu. Aquesta borrasca agafarà potencia gràcies a que en alçada, a 500 mb., s’aconseguirà aïllar aire fred, formant una DANA (o «gota freda»).

La borrasca situada el seu centre a la vertical de Còrsega seguirà un moviment atípic al de la normal circulació atmosfèrica de les nostres latituds, d’oest a est, evolucionant d’est a oest, el que coneguem com a moviment retrògrad. Aquest tipus d’evolució ciclogènica i d’altres condicionaments són favorables a l’inestabilitat, de fet a les nostres terres tradicionalment amb aquestes situacions s’ha garantit en moltes ocasions unes precipitacions abundants, fregant en alguns moments la torrencialitat, al ser situacions meteorològiques que solen produir-se amb forta advecció, amb grans contrastos tèrmics (alçada/superfície), humitats elevades i una aportació de vents humits de component marítim.

Situació de pressions i temperatures a 500 mb. el 24/04/2013 a les 6:00Probabilitat de precipitació dia 25/04/2013 a les 12:00

Vista aquesta situació prèvia molt possiblement la evolució per als propers dies vindrà determinada per una vaguada en alçada que deixarà aïllat en alçada un embossament d’aire fred amb temperatures de -20/-23ºC al seu centre i que viajarà de forma retrógada per situar-se durant la jornada de demà al mar balear. Durant les següents hores quedarà estancat al triangle del Mar d’alborà, Nord D’Algèria i mar balear reconfigurant i reforçant una borrasca en superfície amb 1010 mb. Aquesta impulsarà vents humits de llevant i gregal a tota la façana mediterrània penínsular, encara que també en funció del moment del dia provindran del nord. A partir del divendres la borrasca i l’embossament aniran evolucionant cap al nord, quedant una situació incerta de preveure per al cap de setmana ja que s’inciarà la irrupció d’una nova massa d’aire fred en alçada, en aquesta ocasió pel nord peninsular.

Amb aquesta situació sinòptica es preveu que avançat el dimecres la nuvolositat anirà a més durant la vesprada, nit i matinada de dijous, produint-se alguna lleu precipitació  . El dijous i divendres seran els dies més crítics on les precipitacions seran generals, intenses i amb algun focus tempestuós, és durant aquestes jornades quan s’ha activat avís groc per precipitacions que superaran els 80 mm en 12 hores, però en funció de la evolució és probable que localment superen aquestos registres. En aquest sentit caldrà seguir les previsions per afinar més, i si aquestos avisos es veuran incrementats o bé, és desactivaran. Les temperatures baixaran a partir de demà uns pocs graus -arribarem a una màxima de 20/22 ºC-, però durant el cap de setmana  sembla que la baixada serà més considerable.

Zones de Convecció, el 23/04/13 a la 13:00

Els colors més càlids suposa nuclis convectius


Acerca de César
Página dedicada a la meteorología y al medio ambiente en la Montaña de Llaurí

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s